Tanker om tingens tilstand

På blot 20 år har tiden ændret sig fra at være noget, vi nogle gange skulle slå ihjel, til noget vi ikke har nok af. Teknologien har gjort os mere produktive, men selv om vi når mere end nogensinde før, stiger mængden af information, og dagligdagen er en kamp mod en voksende to do-liste. Som Sisyfos-myten, hvor stenen rulles op på toppen af bakken for blot at rulle ned igen.

Ude i verden er danskerne kendt som verdens lykkeligste folk. Skyldes det, at 455.000 danskere spiser antidepressiv medicin? Det er 50% mere end gennemsnittet i sammenlignelige lande. Og hele 860.000 danskere drikker mere end anbefalet. 140.000 er direkte afhængige af alkohol.

For at sætte lykken yderligere i perspektiv angiver 13% af den voksne, danske befolkning, at de ofte eller meget ofte føler sig nervøse eller stressede. 20% føler sig indimellem ensomme. Lægger man det sammen med de øvrige tegner det et billede af et folkefærd, der kommet ud af balance.

Der er to valgmuligheder. Vi kan leve med ubalancen og dulme frustrationerne med flere lykkepiller og mere alkohol. Eller vi kan gøre op med offerrollen og tage ansvar for at genskabe balancen i livet.

Det kræver mod at påtage sig ansvaret. Vælger man den proaktive og ansvarlige vej, kan man ikke skyde skylden på andre. Denne forandring kan være svær at gennemføre på egen hånd. Mere af det samme giver ikke noget nyt resultat, så der skal skabes nye vaner, og gamle vaner skal brydes. Uden brug af en coach eller sparringspartner, risikerer planerne at blive hensigtserklæringer uden handling. Som slankekuren, fitnesscentret, rygestoppet og de andre nytårsforsætter.

Kan du som leder nikke genkendende til ovenstående? Prøv at gange dine udfordringer og ønsker med antallet af personer i ledergruppen. Og dernæst med alle de personer, som refererer til dem.

Mange ledere har succes på jobbet, en super aflønningspakke, en stor bil, et smukt hjem og en dejlig familie. Alligevel er de ikke rigtigt lykkelige. De mangler en mening med livet, en retning, et kald. Alle ved, at det ”ikke er den rigeste mand på kirkegården, som har vundet”. Men har man travlt og sidder fast i gamle vaner, kan det være svært at finde tid til at gøre op med tingens tilstand. Vi inviterer dig til ikke alene at tænke nye tanker, men også at føre dem ud i livet.

Tallene er baseret på oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Statens Institut for Folkesundhed, Institut for Lykkeforskning og ensomhedsforsker, lektor, cand.psych. Mathias Lasgaard, Syddansk Universitet.

”Why is it that finish line
always tends to appear
just after the point at which
we most want to give up?
Is it the Universe’s way of
reserving the best for those
who can give the most?”

Bear Grylls